Programmering

Att skapa något själv som publiceras på nätet kan ge en oerhörd kick. Dessutom är det ett bra och roligt sätt att lära sig vad det är som avgör hur en webbsida ser ut eller ett spel fungerar bakom skärmens fasad. Och hur det går att ändra eller tänka annorlunda. Det utvecklar en rad kunnigheter som bidrar både till att delta mer aktivt i det digitala flödet, men också till att förstå och att tänka kritiskt till olika källor eftersom du vet vad som ligger bakom. Kodning är det nya stora språket som är bra att känna till något om. Varför då inte göra det på ett lekfullt sätt!

Här följer länkar till bra introduktionsmaterial när du vill börja lära dig att programmera:

Datalogiskt tänkande kan lekas fram från låg ålder. Boken Hej Ruby är en fin introduktion till olika moment inom datalogik och den är skriven som en berättelse med korta övningar längt bak. Ni behöver alltså ingen dator för att jobba med detta, det handlar om att förstå tänket. Men med tillgång till en dator så finns ytterligare material att hämta, så som handledning, ordlista, ett spel och mallar till klippdockor mm på www://hejruby. Visst material är på engelska men kan kanske användas ändå.

För att lära dig mer om code.org som är en bra och enkel start, titta här på Linda Mannilas förklaring (Avsnittet är en del i programserien ”Kan du koden” på yle.se):

2000px-Scratchcat_svgScratch är också ett roligt programmeringsverktyg som utvecklats på MIT (Massachusetts Institute of Technology) och som har en rad olika möjligheter. För en introduktion kan du gå till svenska yles sida och leta upp de avsnitt som handlar om Scratch.
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/08/18/kodning-ar-enklare-du-tror

Första introduktionsfilmen ser du här:

Du kan också göra en kurs i två avsnitt på webbstjärnan som är IISs (Internetstiftelsen i Sveriges) sida för att på olika sätt verka för en positiv utveckling av internet. Där finns fler bra kurser att gå. Det kostar inget men du måste registrera dig.
https://kurser.iis.se/kurs/programmera/

Vill du utvecklas ytterligare så finns det fler kurser. Bland annat kan du kostandsfritt gå en kurs på edx.com. Kursen är på engelska, pågår i 6 veckor och innehåller många delmoment. Vill du ha ett certifikat efter kursen så kostar det en slant, men det går bra att hoppa över det.

https://www.edx.org/course/programming-scratch-harveymuddx-cs002x-1

Här är fler tips på läsning:
Curly Bracket – den gömda koden av Johan Wendt, Tor Moström och Peter Bergting
https://www.helgebiblioteken.se/web/arena/results?
Bokserien har en egen hemsida http://www.curlybracket.se/

Bygg ditt eget dataspel! av Måns Jonasson – Scratchprogrammering från grunden.